M. KALOUSEK: Česko sa k daniam z finančných prevodov určite nepridá

09.10.2012 Celý región

Luxemburg 9. októbra (TASR) - Česká republika sa k dani z finančných transakcií (FTT) nepripojí. Uviedol to dnes český minister financií Miroslav Kalousek na Rade ministrov financií EÚ (Ecofin) v Luxemburgu.

Kalousek uviedol, že po dnešnom dni už 11 krajín, vrátane Slovenska, odpovedalo priaznivo na nemecký list vyzývajúci na posilnenú spoluprácu vo finančnej oblasti, ktorú umožní zavedenie FTT.

"Česká republika má jasnú pozíciu. Nechce a nebude blokovať posilnenú spoluprácu krajín, ktoré sa rozhodli pre daň z finančných prevodov, ale sama v žiadnom prípade túto daň zaviesť nechce," uviedol Kalousek.

Ako upozornil minister financií ČR, za predpokladu, že táto daň sa zavedie iba v niektorých štátoch EÚ, tieto riskujú, že niektoré finančné transakcie sa presunú do krajín, v ktorých uvedená daň zavedená nebude. Podľa neho by nepomohlo ani to, keby FTT zaviedla celá Európa, vzhľadom na to, že Zem je globálna dedina a aj Európe by sa potom mohlo stať, že veľká časť finančných prevodov FTT potečie na iné svetové trhy.

Kalousek zdôraznil, že obavy českej vlády vyplývajú aj zo skúseností iných krajín. Pripomenul príklad Švédska, ktoré v 90. rokoch tento druh dane zaviedlo, a potom sa nestačilo čudovať, že 80 % ich finančných transakcií sa presunulo do Fínska. Švédi nakoniec túto daň zrušili a dnes v EÚ patria medzi jej odporcov.

"Štáty, ktoré sa ku dani z finančných transakcií hlásia, riskujú rovnaký efekt. Je to ich rozhodnutie, Česká republika sa nepripojí, ale to nie je nič, čo by ohrozovalo jednotný finančný trh," povedal Kalousek.

Minister nevylúčil, že v budúcnosti sa aj ČR pridá k otvorenému systému posilnenej spolupráce a túto daň zavedie, určite to však bude z rozhodnutia inej vlády.
 

Vyberte región